Please update your Flash Player to view content.

Jarle 4 bilder

Men skal du til Trolltunga må du finne deg en plass å stå med Bobilen.

Det er nemlig ikke tillatt å kjøre opp til Skjeggedal med Bobil,

pga den smale veien og den enorme trafikken opp dit.

Da er Odda Bobilcamp rett plass å slå seg til.

Odda Bobilcamp, opprettet i 2013, er en perle av en plass der den ligger ved havnen

nær sentrum med utsikt utover Sørfjorden

Campen blir drevet av Odda Camping som forøvrig ligger oppe ved det idylliske Sandvinsvatnet 2 km sør for sentrum. Her oppe finner du også Trolltunga Hotell, som i samarbeid med Trolltunga Active tilbyr guidede turer, om en ikke vil gå på egenhånd innover til Trolltunga. Trolltunga-bussen kjører innom Trolltunga hotell, Odda camping og Odda sentrum og plukker opp turister som skal til Trolltunga. Overnatter du på bobilcampen, har du kun 2 min gange til bussen, så her ligger alt til rette for en flott start på et lengre opphold i Odda, for det er ikke gjort med en tur til Trolltunga.

Odda har så uendelig mye mer å by på av storslagen natur, fjell, fjord, fosser, breer eller urbant kafeliv.

Når en vandrer gatelangs etter denne første dagen i Odda, etter en fantastisk tur på Trolltunga, går en langs kaien i rødskjæret fra himmelen og ser de som koser seg med en forfriskning på Smeltehuset Mat-Prat-Bar. Lenger oppi gatene finnes også Kafe Pause, Asian Wok og Glacier restaurant. Eller besøke torghandlerne like ved Hardanger hotel, som har solgt et par turister en pose ferske reker som de fortærer på bryggekanten ved Turistkontoret,

der ”Fjorden Cowboys” båten lå tidligere.

Vi besøker fiskebilen og handler vel anbefalte fiskekaker, som etter en minnerik dag tilberedes til et bedre måltid i bobilen, før solen slukkes på fjelltoppene.

Etter en tur innom Turistkontoret, skjønner du at her må settes av flere dager,

og aller helst bør en ta en tur innom for å oppdatere tur-utstyret,

for barsk natur krever skikkelig utstyr. Her er både sport, sko og klesbutikker å velge i.

Hos Terje Storhaug får du i tillegg til klær også gratis tur-tips på en storskjerm i butikken. Her er videosnutter som også ligger på Youtube, under tittelen ”hiking in Odda”. Det er totalt 12 videoer som surrer og går, med flotte bilder av mange destinasjoner som alle nås fra sentrum av Odda. Mange av de bildene har jeg tatt.

Om nødvendig kan (Hertz) Tord Paulsen fra Vinterveiens Helter hjelpe deg med leiebil,

om du skulle trenge det. En biltur sørover på Rv 13, Oddadalen eller ”Fossenes dal” som den blir kalt, er en flott opplevelse. Du ser 7 store fosser på turen, der Låtefoss er den mest kjente.

Odda har mange kjekke butikker og en koselig gågate, men en finner mye kjekt om en går litt utenom og, på jakt liksom. I MEKK Hardanger som ligger rett ved Shellstasjonen treffer en Joar og Sigrid fra Fjorden Cowboys, og litt lenger oppe,

på Europris finner en søsteren til Lotepus.

Går en forbi turistkontoret må en bare innom på Jernia Odda, før en må ha en stopp på Sørfjordsenteret, og en oppdager at Odda ikke er en så liten plass likevel, de har jo Vinmonopol!

Etter å ha satt flere poser i bilen etter en liten formiddagstur i sentrum, er det på tide å se opp og komme seg ut på tur.

Står en da på Bobilcampen med Sørfjorden i ryggen og ser litt til venstre (ca kl11) ser en et mørkt fjellparti lengst borte. Det er Rossnos 1407 moh. En kan skimte varden på toppen der.

En får oppleve en skikkelig manndomsprøve om en drar ”det” jeg liker best,

”fra fjord til fjell”. Da går du bare fra Bobilcampen

Her vil jeg få presentere en del turer rundt Odda.
Info finner dere på www.ut.no

Freimsstølen, Rossnos og Møyfallsnuten ligger alle øst for sentrum og en går opp Freimsveien til endes, så over i skogsveg og over på sti. Flotte turer med panoramautsikt.

Eidesnuten og Jordalsnuten ligger på hver sin side av Buerdalen. Innerst i Buerdalen har vi Buerbreen , men det mest spennende er kanskje Reinanuten som gir et fugleperspektiv rett inn i kalvingen fra Folgefonna og ned i Buerbreen. Nydelig tur!

En av favorittene mine er Folgefonna og Holmaskjer. Holmaskjer er turistforeningshytte. En kan ta det som en overnattingstur og sitte i hytteveggen og nyte rød himmel og solnedgangen over Folgefonna, som en kun får her oppe på Holmaskjer.

På veien oppover til Folgefonna går en og forbi Tokheimsnuten,

som ligger øverst i Tokheimsskaret

Når alt dette er prøvd og en trenger mer er Tysso Via Ferrata en fantastisk tur i «rallarenes fotspor», i kombinasjon med Norsk Vasskraft- og Industristadmuseum i Tyssedal.

Det er flere veier til Trolltunga, og den mest spennende er nok Trolltunga Himmelstigen som er en guidet tur med sykkel/kajakk langs/på Ringedalsvatnet.

Videre går turen opp et stort gammelt elveleie, for så å gå over på Via Ferrata ruta Himmelstigen som tar oss rett opp til platået som Trolltunga ligger på.

En siste variant til Trolltunga, er å gå opp til Mosdalsbu på sørsida av Ringedalsvatnet, og tar en overnatting der før en fortsette via Einseten rundt hele Ringedalsvatnet og komme til Trolltunga fra øst, da får en og med seg ”Preikestolen” som ligger litt innenfor Trolltunga.

Men ikke glem alle de sentrumsnære vandrestiene som finnes, gå gjerne innom gamle industri-ruiner, men først må en utforske Kulturstien Hjøllo – Mannsåker.

Som dere forstår er det ganske fornuftig med en Bobilcamp i Odda, som ligger så sentralt til det meste, enten en vil det ene eller det andre. Campen har tømme /vannfylling og offentlig toalett ca 75m fra plassen, boss-containere like ved, samt grillplasser.

Bobilcampen har ca 40 store plasser med strøm. Ved innkjørselen er det en betalingsautomat der en betaler kr 200,- pr døgn, inkludert strøm.

Stå kor lenge du vil, ingen begrensing

Odda Bobilcamp åpen hele året, 24 – 7 – 365

Vi ønsker dere alle noen fine dager i Odda. Takk for turen.

Ps, plassen ligger selvfølgelig på www.bobilplassen.no

Mvh 53 -  Jarle Nilssen

Legg inn dine kommentarer

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
betingelser og vilkår.
  • Ingen kommentarer funnet

Innlogging for medlemmer

Online

Vi har 37 gjester og ingen medlemmer på besøk.

Translate language

Norwegian English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Forhandlere som støtter CCN

Askjems logo

Bobil nord
Ferda Aalesund
SCS Logo
Cabo
Stamsaasfritid logo
Vest5